Medicación peligrosa para conducir.

Lunes, 10. Septiembre 2018

12 medicaments (molt comuns) que et posen en perill al volant

conduccion medicamentos

Reducció de reflexos, sensació d’inestabilitat, marejos, visió borrosa, dificultat de concentració … Els fàrmacs ens sol produeixen somnolència. El 5% dels accidents de trànsit a Espanya està relacionat directament amb els medicaments.

conduccion medicamentos

La frase s’ha sentit milers de vegades a la televisió ( “Aquest medicament pot produir somnolència”), però l’avís es queda molt curt. A la cara b de molts fàrmacs s’amaguen problemes com reducció de reflexos, sensació d’inestabilitat, marejos, visió borrosa, dificultat de concentració … Efectes adversos perillosos i, pitjor encara, desconeguts pel 80% dels consumidors diaris d’aquest tipus de medicaments perjudicials per a la conducció.

No es tracta d’una realitat intangible: el 5% dels accidents de trànsit estan relacionats a Espanya amb el consum de certes medicines.

Per reduir aquestes dades, la Confederació Nacional d’Autoescoles (Fundació CNAE), la Guàrdia Civil de Trànsit i el Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat han unit forces amb un doble objectiu: sensibilitzar els professionals de la medicina i donar informació als automobilistes.

“Hem de formar i informar, nosaltres tenim contacte directe amb els conductors i la nostra missió és conscienciar la població espanyola del risc que suposa posar-se al volant després de consumir determinats fàrmacs”, assegura Roberto Ramos, director de Formació de la Fundació CNAE, entitat que va celebrar la jornada Fàrmacs i conducció de vehicles.

Segons l’opinió dels experts, la relació entre els medicaments i els accidents de trànsit s’està intensificant. Així ho creu la cap d’Àrea de Prevenció del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat: “En l’actualitat el consum de fàrmacs ha augmentat a causa, entre molts altres motius, a l’automedicació, el que incrementa el nombre d’accidents provocats per la ingesta de fàrmacs “. I el mateix passa amb ciclistes i vianants. “El 25% de les persones que condueixen prenen medicaments, sense tenir en compte les persones que s’automediquen”, assenyala Beatriz de les Heras, professora-doctora de la Facultat de Farmàcia de la Universitat Complutense de Madrid.

ELS EFECTES ADVERSOS

“Separar medicaments i malaltia és una mica complex”, assenyala Roberto Ramos. “Si estem prenent algun fàrmac és perquè tenim una malaltia o volem pal·liar algun símptoma. Llavors, què és millor? ¿Conduir amb moltíssim dolor o bé prendre un medicament i conduir sota els efectes? Cal saber on és el punt d’equilibri perquè conduir amb dolor intens no és l’objectiu, ni de bon tros “, reflexiona l’expert en seguretat viària.

Analgèsics, antidepressius, antihistamínics, antitussígens, cardiotònics, relaxants musculars … Tant els medicaments indicats pel metge com els que es compren sense recepta tenen una influència directa en les capacitats per a la conducció, i el primer pas perquè la seguretat no es vegi afectada és conèixer els seus efectes adversos *.

  • Hipnòtics (trastorns del son). Somnolència, disminució de l’atenció i disminució de la capacitat de reacció.
  • Ansiolíticos (ansietat). Somnolència, disminució de l’atenció i disminució de la capacitat de reacció.
  • Antidepressius. Nerviosisme, ansietat, somnolència, alteració de la coordinació, visió borrosa.
  • Antigripales i anticatarrals. somnolència
  • Analgèsics (dolor). Somnolència, mareig, disminució de l’atenció i disminució de la capacitat de concentració.
  • Antial·lèrgics. Somnolència, visió borrosa (col·liris).
  • Antimigratosos (migranyes). Somnolència, marejos, debilitat.
  • Antipsicòtics (psicosi). Somnolència, marejos, agitació, cansament.
  • Antiepilèptics. Somnolència, marejos, visió borrosa, sensació de debilitat, fatiga.
  • Antiparkinsonians. Somnolència, episodis sobtats de son, espasmes, visió borrosa, confusió.
  • Fàrmacs per diabetis. Hipoglucèmia (baixades de sucre).
  • Antihistamínics. Somnolència, capacitat de reacció reduïda.

* Font: Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat.

Categoria d'articles: