Preguntes i respostes sobre sexualitat d’alumnes de batxillerat

Si a la dona li costa molt arribar a l’orgasme i l’home s’excita molt fàcilment, què es pot fer per què arribin a l’hora?

La relació sexual entre dues persones és un aprenentatge diferent a cada parella; cada persona té sensacions i desitjos diferents, tot i que es pot dir que els homes tenen més coses en comú per la seva constitució física, sovint tenen més facilitat per excitar-se i arribar a l’orgasme, la seva sexualitat és més directa i genital;

les dones per la seva anatomia física també tenen unes característiques comuns, la seva sexualitat sovint és més indirecta i més lenta. Tot i així, no es pot generalitzar, perquè cada persona és diferent i cada trobada sexual també pot variar les reaccions sexuals de cada membre de la parella (segons el lloc, el seu estat anímic, l’experiència, la confiança amb l’altre, etc.).

Arribar a l'orgasme al mateix temps no té perquè ser “l’ideal", es tracta més aviat de que cadascú se senti satisfet amb la relació sexual, hi hagi o no orgasme. La satisfacció sexual no és només arribar a l’orgasme.

No recomanem a ningú tenir com a objectiu de la relació sexual arribar a l’hora a l’orgasme; si de forma espontània  s’hi arriba, bé, i si no és així també pot estar bé o encara millor.
Arribar a l’hora a l’orgasme és una qüestió de ritme sexual, si l’home s’excita més ràpid es poden reduir els seus estímuls sexuals deixant de tocar-lo, desviant la concentració sexual, pensant en altres coses per perdre una mica l’excitació, controlar l’excitació a través d'una respiració abdominal i lenta, deixant la penetració i estimulant amb carícies a la dona; si l’home arriba molt aviat, pot masturbar-se abans de la trobada sexual i també pot evitar la seva autoexcitació concentrant-se només en l’estimulació sensual, afectiva i eròtica de la dona, perquè el fet de sentir l’excitació de la parella ja pot estimular indirectament i suficient a l’altre. Cada persona ha de buscar el seu mètode per gaudir de la relació sexual, és una qüestió d'aprenentatge i la manera més fàcil d’aprendre és mitjançant el “petting” : carícies, estímuls visuals, auditius i masturbació mútua; d’aquesta manera es coneix més el cos de l’altre i les seves fantasies i preferències sexuals; després és més fàcil dur un ritme combinat més aprop l’un de l’altre en el coit.
 
     “El orgasmo simultáneo significa que los dos miembros de la pareja consiguen el orgasmo al mismo tiempo. La búsqueda del orgasmo simultáneo, como fuente de máximo placer en la pareja es un mito, porque el esfuerzo de estar pendientes del grado de excitación de cada uno, convierte la relación sexual en un trabajo de esfuerzo, perdiendo el juego la libertad y la espontaneidad que caracteriza una relación satisfactoria. El orgasmo simultáneo si se da de forma espontánea, sin que la pareja lo haya provocado premeditadamente, puede ser muy placentero, aunque ni más ni menos, que otros orgasmos.  El orgasmo pierde su poder placentero cuando: se practica como desahogo de las tensiones, se concibe como una meta a conseguir, se desea probar a la pareja que se es un buen amante. Para tener un orgasmo intenso y placentero es necesario tener capacidad para perder el control y dejarse llevar por la energía y los impulsos del cuerpo y del corazón.”

Antoni Bolinches, psicólogo y sexólogo dice al respecto (entrevista en la Vanguardia del 12 julio 2011):
“Elije a la pareja que te motive sexualmente y juega y goza sin pensar en erección ni orgasmos. El orgasmo coital es selectivo: una mujer puede ser anorgásmica (no puede tener orgasmo) cuando hace el coito con un hombre y gozar con otro, siendo este más limitado sexualmente que el primero. El 35% de las mujeres no tiene orgasmo coital, es su consulta sexológica más frecuente. El consejo es gozar del lance sin pensar en nada más.”

Per què hi ha homes que són precoços?

Existeix el perill de confondre l'ejaculació precoç amb una resposta sexual “natural” en un home jove amb poca experiència o en un home amb molta experiència però molt excitat per la seva parella. Acostuma a passar les primeres vegades que un home té una relació amb una dona que li agrada molt, perquè físicament  l’home (en general) és més ràpid que la dona; per tant, si fem comparacions entre homes i dones podem ser injustos, com antigament quan es deia que la dona que no s’excitava era frígida, i el fet era que l’home era inexpert i ella també.

Per tant, es pot parlar d’ejaculació precoç si un especialista sexòleg  fa un diagnòstic i determina que realment un home és precoç.  També passa molt quan a un home o a una dona els costa molt excitar-se o no poden arribar a l’orgasme, perquè en realitat estan massa nerviosos, per l' inexperiència o senzillament perquè tenen por de defraudar a l’altre i l’exigència fa que no puguin relaxar-se i gaudir de la relació. Una manera d'esbrinar-ho és quan l’orgasme és imminent,  tant en la auto masturbació com en la relació sexual amb l’altre i el podem definir com una manca de control voluntari sobre l'acte ejaculador, amb el resultat que si s’excita arriba molt ràpidament a l’orgasme sense poder retardar-lo o interrompre'l.

L’ejaculació precoç pot venir donada per molts motius. Majoritàriament és d’origen psicològic (manca de pràctica, autoexigència, la por a arribar a l’orgasme massa aviat, etc.) i és del casos que se solucionen més ràpid, amb tècniques de l'especialista (si és el cas d'un home diagnosticat d’ejaculació precoç). I en els casos que s'arriba massa aviat per manca d’experiència, a la llarga és possible aprendre a controlar cada vegada millor l'excitació sexual.

La recomanació és gaudir i no veure el coit com una obligació que té com a objectiu complaure a la dona. Si el joc sexual es converteix en una obligació, comencen els problemes. Algunes recomanacions poden ser, un cop s’ha arribat a l'ejaculació, tornar a fer l’amor passat poc temps, o encara millor, evitar la penetració i jugar amb les carícies i la masturbació mútua.

Què és el  “petting”?

Fer petting és intercanviar carícies, afecte i plaer, però sense que això hagi de comportar necessàriament la penetració.
“La relación amorosa puede implicar o no la penetración, pues la satisfacción sexual depende más del cómo se hace que del qué se hace. En la mayoría de los casos, la alternativa de sexualidad sin penetración puede ser más duradera y placentera que el coito. Al intercambio de placer sexual, a base de caricias y afecto, también se le ha llamado "petting", palabra inglesa que significa acariciar. Se evita la penetración, pero puede haber masturbación mutua, aunque el objetivo principal no tiene porque ser el orgasmo.
      El "petting" está recomendado en las primeras relaciones sexuales, donde es necesario un aprendizaje, facilitando que ambos miembros de la pareja puedan descubrir los secretos de la sexualidad, de una manera segura, confiada y relajada, sin riesgos ni temores.
     También está especialmente recomendada para matrimonios que han caído en la rutina sexual, como forma de recuperar la intimidad perdida y aprender el lenguaje del cuerpo. El "petting" invita a la pareja a tener mayor comunicación y aumenta el juego sexual. “  

Si a l’hora dels preliminars, el noi s’escorre als llençols, i sense voler toques amb el teu sexe aquesta roba, pot passar alguna cosa?

No és possible, perquè en el moment en el que els espermatozoides entren en contacte amb els llençols, aquests ja han perdut la seva capacitat i mobilitat. El que si que s'ha de tenir en compte es l'ejacular “a les portes” de la vagina, és a dir, al pubis, o a les cames molt a prop de l'entrada de la vagina.
D'altra banda és complicat  que es produeixi un embaràs per penetració anal,  però no  impossible. Si s'ejacula dins de l'anus existeix la possibilitat que els espermatozoides passin a la vagina.

Si es mulla el preservatiu, es pot utilitzar?

No, el preservatiu sempre s’ha d’utilitzar nou.
“La mejor y más eficaz anticoncepción masculina es el preservativo, que además previene el contagio de enfermedades venéreas y del Sida.

A TENER EN CUENTA
* El calor puede dañar los preservativos, deben guardarse en un lugar oscuro, fresco y seco.
* Evitar utilizar lubrificantes que contengan aceite u otras sustancias    (vaselina, crema para las manos, productos de belleza, etc), porque     fácilmente dañan el preservativo.
* Se pueden utilizar lubrificantes solubles en agua o jaleas, espermicidas.
* Si hubiera rotura del preservativo: aplicar inmediatamente crema anticonceptiva (espermicida) en la vagina. No debe recurrirse a la  ducha vaginal, pues puede facilitar que los espermatozoides lleguen al  útero. También se puede acudir al médico o a un centro de salud,   dentro de las 24 horas después de la relación.
      Es muy importante que tanto el hombre como la mujer se hagan responsables de su propio cuerpo, protegiéndolo de una forma inteligente, además de respetar y tener en cuenta a la pareja.”

Abans de córrer-se, el noi treu un líquid que conté esperma, si ho fas sense preservatiu, quin percentatge de possibilitats hi ha de quedar-se embarassada amb aquest líquid? “Marxa enrera”

La marxa enrere o “coiuts interruptus” consisteix en retirar el penis de la vagina immediatament abans que l’home ejaculi. És totalment ineficaç perquè els homes abans d’ejacular expulsen una secreció petita en volum, però que conté espermatozoides suficients per deixar embarassada a la dona. I a nivell psíquic, la dona no es pot relaxar perquè està tensa pensant si l’home ejacularà o no dins seu, això fa que la tensió no la deixi gaudir. D'altra banda, l’home també ha d'estar controlant i aquest autocontrol no el permet gaudir, fet que pot provocar dificultats sexuals a les properes relacions.

Fa molt de mal la primera vegada?

Una penetració pot ser dolorosa pels dos membres de la parella si es fa de manera brusca, sense excitació suficient de la dona i per tant sense la lubricació vaginal prèvia. Pot passar tant si és la primera vegada com a posteriors. Un dels motius més habituals perquè faci mal, és la ruptura de l’himen, que és una membrana molt fina i elàstica situada a l’inici del canal vaginal; aquesta fina pel·lícula està foradada de manera diferent segons cada dona. Per aquest orifici surt la sang quan es té el periode i normalment també permet l’introducció d’un tampó. L’himen es pot trencar de moltes maneres: per exercici físic, per la penetració i moltes vegades no fa mal i moltes noies ni se n’assabenten. De vegades es nota la ruptura de l’himen perquè hi ha pèrdua sanguínia, però  la quantitat és mínima.

La primera vegada de la penetració, sempre surt sang? Molta o poca? Al moment o després?

Poca i és en el moment en el que es trenca l’himen. Moltes dones però ja tenen l’himen trencat abans de la primera penetració per altres motius “normals”.  De vegades l'himen no es trenca durant la primera penetració i sí en una relació sexual posterior .

Si se’t corren a la boca, hi ha problema de transmissió sexual? Sida o alguna malaltia?

En el sexe oral el contacte amb el semen i/o fluid vaginal pot comportar risc d’infecció de VIH (Sida) o d'altres malalties com l'hepatitis, etc. El semen, la sang, així com les secrecions vaginals d'una persona infectada poden contenir el virus de la Sida. Per això si tenim petits talls a les mans o als dits, així com nafres a la boca, aquestes es poden convertir en un punt d’entrada del virus de la Sida. Com a mesura de protecció es poden utilitzar preservatius o altres anticonceptius de làtex que es col.locaran a la zona genital o anal. Les mesures de protecció per practicar sexe segur són: no semen a la vagina, no contacte directe entre vagina i penis, no semen a la boca, no intercanvi de joguines sexuals, sense protecció o desinfecció, no contacte directa entre vagina i boca.

Existeix la profilaxis post exposició no ocupacional del VIH; per prevenir l’infecció dels virus de la Sida:

“Existe el métdodo PPE que pùede reducir la posibilidad de infectarnos por Sida después de una prácticas sexuales de riesgo, utilizabdo una medicación (antirretrovirales) durante 28 días. Se debe administrar en las primeras 6 horas después de la práctica sexual de riesgo y siempre antes de las primeras 72 horas de la exposición. Esta medicación se recomienda en: penetración anal receptiva con eyaculación sin protección y en otras prácticas d eriesgo como pueden ser: compartir jeringuillas, cortarse con una aguja , etc.
Otras exposiciones de riesgo son: penetración vaginal sin protección, sexo oral con eyaculación sin protección. Hay que tenert en cuenta si ha habido presencia de algún fluido corporal que pudiera transmitir la infección (sangre, semen o fluidos vaginales) y finalmente, si el tipo de práctica sexual posibilita la entrada del virus en el organismo a través de heridas abiertas o de las mucosas (interior vagina, interios boca, glande o interior ano).” Texto extraido del maetrial preventiu realizado por la asociación “CREACION POSITIVA”. www.creacionpositiva.net

Quant es dilata la vagina quan està excitada?

Quan la dona està molt excitada tota la zona de la vagina augmenta, la vagina s’infla com un globus per rebre el penis, i el clítoris s'estén cap enrere i comença la lubricació vaginal a través de les parets vaginals, a causa de la concentració de sang. Tant la lubricació com la dilatació varien de dona a dona, son característiques individuals i no signifiquen que la dona sigui millor o pitjor.

A un noi de 15, 16 anys quan li ha de mesurar?

Als 15 o 16 anys encara s’està en procés de creixement, el cos segueix desenvolupant-se, per tant la grandària del penis encara no és definitiva.
És important saber que la vagina es un òrgan elàstic que s’ajusta al penis, sigui gran o petit. Més val no donar mesures, perquè podríem crear un problema on no n'hi ha. D'altra banda és un òrgan que depenent des d'on es mesuri pot enganyar.... si algú està preocupat millor que ho parli amb el seu metge. Es considera que el penis té una grandària normal quan te possibilitat de funcionar en una relació sexual. La satisfacció de la relació sexual no depèn de la grandària del penis, sinó de la qualitat de la relació. La capacitat per produir excitació és independent de la grandària, un bon amant no neix, sinó que es fa a través de l’aprenentatge i la sensibilitat.
Les mesures habituals de un penis a l’edat adulta son:
En repòs, de 6 a 10 cm.
En erecció, de 13 a 16 cm, des de la base de  l’escrot.

Què és el diafragma?

El diafragma és un petit disc de làtex que s’ha de col.locar a la part més profunda de la vagina, on es troba l’entrada de l’úter. Aquesta barrera de làtex impedeix que entrin els espermatozoides. Sempre s’ha d’utilitzar amb crema espermicida, és important que el metge o ginecòloga  prengui la mesura perquè existeixen diferents grandàries, també ha d'ensenyar a col.locar-lo. Pot ser col.locat dues hores abans de la relació sexual i no es pot retirar abans que passin 8 hores, es pot utilitzar durant el període i si es repeteix la relació sexual s’ha de tornar a posar espermicida. És necessari consultar al metge.

I el dispositiu intrauterí?

Per aplicar  l'espiral o el dispositiu intrauterí és necessari sotmetre's a un examen mèdic. És un dispositiu revestit de plàstic o coure que es col.loca a la cavitat uterina per impedir que els espermatozoides arribin fins a l'òvul, impedint  així l’implantació de l'òvul fertilitzat. Existeixen molts tipus de DIU.

Quan tens relacions sexuals. Només et fa mal la primera vegada? O et fa mal durant un temps?

Habitualment la penetració fa mal quan no hi ha lubricació vaginal, per manca d’excitació o nerviosisme, tant si és la primera vegada com si ja es té molta experiència; per tant és molt important la lubricació per transformar la ruptura de l’himen en quelcom satisfactori i no complicat. De vegades fa una mica de mal, depèn de com es fa i de cada persona, però si fa mal no vol dir que siguis un bitxo estrany o que la teva parella sigui un mal amant. De vegades el nerviosisme de la primera vegada i la inexperiència fa que no existeixi excitació, per això és aconsellable practicar abans, i com més vegades millor, el “Petting” o relacions sexuals sense penetració.

I si el noi no es corre, passa alguna cosa? És dolent? Per què és?

A vegades el noi no es corre perquè no està suficientment excitat, bé perquè està nerviós o perquè vol complaure a la noia i està massa pendent de fer-ho bé, en comptes d'estar concentrat en el plaer. És normal les primeres vegades, amb l'aprenentatge i la confiança, les relacions milloren poc a poc. No és dolent que el noi no ejaculi o no tingui orgasme, l’objectiu tant del noi com de la noia no ha de ser tenir un orgasme, sinó gaudir de la relació sexual i de la comunicació.